Vitaminoteka

Datum objave: 03. 12. 2019.

Novo istraživanje pokazalo je kako šafran uzet u kombinaciji s antidepresivima može pomoći odraslim osobama s depresijom. 

Kroz osmotjedno razdoblje, provedeno je nasumično dvostruko slijepo istraživanje kontrolirano placebom te je otkriveno veće smanjenje depresivnih simptoma kada su pacijenti uz lijekove za depresiju uzimali kapsule s ekstraktom šafrana. Istraživači navode kako je provedena studija najveća do sada u tom području te ujedno i prva studija koja je proučavala učinke šafrana kao dodatka antidepresivima. Prethodna istraživanja proučavala su antidepresivne učinke šafrana kada se on koristi isključivo kao samostalna terapija.

Ukupno 160 ispitanika nasumično je raspoređeno u dvije skupine,  pri čemu je prvoj skupini dodijeljen placebo, a drugoj skupini standardizirani ekstrakt šafrana. Od sudionika se zahtijevalo da budu tjelesno zdravi, starosti od 18 do 65 godina te da uzimaju stabilnu dozu određenog antidepresiva najmanje osam tjedana. 

Na temelju Montgomery-Åsberg skale ocjene depresije (MADRS), depresivni simptomi značajnije su smanjeni kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt šafrana, s postotkom smanjenja od 41%,  u usporedbi s placebom, gdje je postotak smanjenja simptoma iznosio 21%. Nadalje, došlo je do poboljšanja kvalitete sna, inicijative i motivacije te interesa i zadovoljstva u obavljanim aktivnostima.

Međutim, simptomi za samoprocijenjeni MADRS u skupini kojoj je dodijeljen ekstrakt šafrana smanjili su se za 27%, dok su se simptomi kod placebo skupine smanjili za 26%. S obzirom na oprečne rezultate, u izvješću se navodi nužnost dodatnih istraživanja kako bi se razjasnile kliničke dobrobiti ekstrakta šafrana.

Znanstvenici navode kako je studija pokazala da se ekstrakt šafrana može koristiti za izbjegavanje nuspojava lijekova. U slučaju da antidepresivi ne djeluju, mogućnosti su povećati dozu ili isprobati novi antidepresiv, što povećava vjerojatnost nuspojava. Sada je nova mogućnost uzimanje antidepresiva i šafrana zajedno, ističu. U izvješću napominju kako rezultati ne pokazuju da će dodavanje šafrana tijekom kuhanja nužno potaknuti antidepresivne učinke, s obzirom na značajnu varijabilnost povezanu s kvalitetom prašnika cvijeta šafrana te raznolikost ekstrakata dostupnih na tržištu. U ranije provedenom istraživanju otkriveno je poboljšanje simptoma depresije korištenjem ekstrakta šafrana kod majki s blagom postporođajnom depresijom.

Istraživači sa Sveučilišta na Floridi objavili su meta analizu kliničkih ispitivanja na tu temu, koja su uključivala pet studija u kojima je učinak ekstrakta šafrana uspoređivan s učinkom placeba ili konvencionalnog liječenja depresije. Meta analiza ukazuje na to kako je ekstrakt šafrana, u dozi od 30 mg dnevno, značajno učinkovitiji od placeba u pogledu poboljšanja simptoma depresije i u nekim slučajevima djeluje jednako kao i standardni farmaceutski antidepresivi. Dakle, rezultati novih studija potvrđuju postojeće dokaze o koristnosti šafrana za ljude koji pate od blage do umjerene depresije.

Izvor: Journal of Psychopharmacology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antidepresivi, depresija, šafran,

Komentari