Ela Lučić

Datum objave: 13. 04. 2021.

Prema rezultatima novog istraživanja, svakodnevno uzimanje ekstrakta šafrana tijekom osam tjedana može poboljšati parametre raspoloženja i kvalitete života.

U novije vrijeme, ekstrakt šafrana ispituje se zbog blagotvornog djelovanja na raspoloženje, pamćenje i ublažavanje poremećaja izazvanih kognitivnim padom. Nova studija obuhvatila je 56 zdravih muškaraca i žena u dobi između 18 i 54 godine sa subkliničkim osjećajima lošeg raspoloženja, anksioznosti i stresa. Sudionicima je nasumično dodijeljeno uzimanje ekstrakta šafrana u dozi od 30 mg dnevno ili placeba tijekom osam tjedana.

Rezultati su pokazali kako se razina spoja krocetina u mokraći značajno povećala nakon uzimanja šafrana u obliku dodatka prehrani.

Ta su povećanja povezana s promjenama u rezultatima parametara depresije, naveli su istraživači. Dodaju kako ovo otkriće podupire sve veći broj dokaza koji ukazuju na koristi upotrebe ekstrakta šafrana u liječenju depresije.

Uz to, istraživači su razmatrali i učinke akutne doze ekstrakta šafrana na varijabilnost srčanog ritma, koja je izravno povezana s razinom stresa (što je razina stresa veća, varijabilnost srčanog ritma postaje manja). Rezultati su pokazali kako je varijabilnost srčanog ritma ostala ista kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt šafrana, ali se smanjila u skupini koja je uzimala placebo.

Nadalje, istraživači su otkrili pozitivan učinak ekstrakta šafrana na ocjene društvenih odnosa na kraju intervencije. Ovo otkriće moglo bi se protumačiti u kontekstu istodobnog poboljšanja rezultata depresije zabilježenih kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt šafrana, zaključuju autori studije. Iz toga slijedi kako se poboljšanje depresivnog raspoloženja može očitovati u intenzivnijim društvenim odnosima. Ono što je manje jasno jest zašto se navedena promjena raspoloženja nije odrazila na poboljšanja drugih parametara kvalitete života.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari