Datum objave: 08. 08. 2011.

Zanimljivo istraživanje provedeno u jednom talijanskom restoranu u Salt Lake City-ju pokazalo je kako veličina pribora za jelo utječe na količinu hrane koju pojedemo.

Znanstvenici su se za potrebe istraživanja maskirali u konobare te tijekom 2 dana nadgledali goste kako ručaju i večeraju upotrebljavajući pribor različite veličine. Jedan dio stolova u restoranu dobio je pribor manje veličine, dok je drugi dio dobio veći pribor. Znanstvenici su također svako jelo vagali prije nego je posluženo gostima te još jednom nakon što su gosti završili s jelom.

Rezultati su pokazali kako su osobe, koje su dobile manji pribor, pojele količinski više od osoba koje su upotrebljavale veći pribor. Znanstvenici su rezultat protumačili na način da se fiziološki znakovi sitosti inače pojavljuju s određenim vremenskim odmakom, no u nedostatku vremena, organizam traži vizualne znakove, poput smanjenja početnog volumena hrane, kako bi procijenio da li je sit.

Izvor: The Journal of Consumer Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari