Datum objave: 18. 07. 2011.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Obesity uzimanjem visokoproteinskih obroka tijekom mršavljenja, povećava se osjećaj sitosti kod pretilih muškaraca i onih s prekomjernom tjelesnom masom. Također je zamijećeno da se konzumacijom takvih visokoproteinskih obroka, u odnosu na uobičajenu proteinsku dijetu, smanjuje apetit. Prema definiciji, visokoproteinska dijeta je ona u kojoj proteini čine 18-35% ukupnog dnevnog kalorijskog unosa.

U ovom istraživanju, ispitanicima su davani obroci koji sadrže ili 25% (visokoproteinski) ili 14 % (uobičajeni proteinski unos) proteina. Pratio se i broj obroka (frekvencija jedenja) te je zaključeno da broj obroka nema utjecaja na apetit i sitost kod ispitanika na uobičajenoj proteinskoj prehrani. S druge strane, ispitanici koji su jeli visokoproteinsku prehranu i uzimali 3 obroka dnevno osjećali su veću sitost od ispitanika koji su uzimali 6 obroka dnevno.

Ovo istraživanje samo potvrđuje prošla istraživanja u kojima je dokazano da je visokoproteinska prehrana povezana sa smanjenim kalorijskim unosom, a time i gubitkom kilograma. Također, proteini su važni i za održavanje mišićne mase, što samo naglašava korisne učinke proteina u svakodnevnoj prehrani. Stoga, primjerice ako uzmete kompletni zdravi doručak koji se sastoji od jaja, bogatih proteinima, u kombinaciji sa cjelovitim žitaricama, povrćem i mliječnim proizvodima, biti ćete dulje siti, odnosno unositi ćete manje kalorija tijekom dana i lakše ćete gubiti odnosno održavati tjelesnu masu.

Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari