Datum objave: 11. 02. 2007.

Čini se da dodavanje mlijeka crnom čaju poništava koristi za srce koje pružaju njegovi katehini. Njemački znanstvenici su usporedili funkcije endotela arterija kod 16 žena u postmenopauzi nakon konzumiranja crnog čaj s dodatkom mlijeka ili čaja bez mlijeka i nakon konzumiranja tople vode.

Pokazalo se da čaj povećava fleksibilnost arterija u prilagodbi na povećanje protoka krvi, međutim, ovaj učinak je izostao nakon konzumiranja čaja s dodanim mlijekom.

Objašnjenje? Proteini mlijeka vjerojatno blokiraju djelovanje katehina iz čaja. Postoje slična istraživanja koja pokazuju da samo čokolada bez mlijeka povećava antioksidativni kapacitet krvne plazme. Mliječna industrija je burno reagirala ne objavljivanje rezultata ove studije u brojnim medijima navodeći kao glavni argument mali broj ispitanika.

Izvor: European Heart Journal

[url="http://www.gastro.hr"]Gastro.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari