Datum objave: 15. 09. 2009.

Čini se kako bi velikom dijelu populacije (naročito muškoj većini) moglo laknuti s obzirom da smo možda samo korak od rješenja za do sada gotovo nerješiv problem –ćelavost.

95% ćelavosti otpada na androgenu alopeciju odnosno muški obrazac ćelavosti koji počinje već u ranoj adolescenciji, a zahvaća vrlo velik postotak muškaraca (a ponekad i žena). Stoga ne čude neprestani pokušaji pronalaska lijeka odnosno adekvatne terapije, a kao najnovija nam stiže vijest s jednog Malezijskog sveučilišta – vitamin E potencijalni je junak u borbi protiv ćelavosti.

Svjetsko je tržište preplavljeno suplementima koji sadrže vitamin E u obliku tokoferola (većinom alfa-tokoferol u Europi, a gama-tokoferol u Americi), no otkriveno je da se najmoćniji učinak postiže u obliku tokotrienola. Do sada vrlo malo istraživani, tokotrienoli su u spomenutoj studiji pokazali revolucionarne rezultate: povećali su rast kose u 42% ispitanika. Dnevna doza potrebna za postizanje tog učinka bila je 100 mg dnevno, a apsorpcija dotičnih tokotrienola bila je čak 300 puta veća od apsorpcije regularnih preparata vitamina E.

Izvor: Nutraingredients.com

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari