Ela Lučić

Datum objave: 24. 02. 2021.

U nedavno provedenoj studiji znanstvenici su nastojali procijeniti jesu li trkačice koje se kognitivno suzdržavaju od konzumacije hrane izložene zdravstvenom riziku povezanim s takozvanim trijasom sportašica.

Trijas sportašica kombinacija je poremećaja u prehrani, amenoreje i osteoporoze. Problem se pogoršava u sportovima s visokom ukupnom potrošnjom energije, poput kros trčanja. Problemi se mogu dodatno povećati ukoliko treneri nisu dobro upoznati s optimalnim prehrambenim strategijama za sportašice.

U ovo sedmodnevno istraživanje znanstvenici su uključili 40 srednjoškolskih trkačica iz natjecateljske kategorije koje su trčale najmanje 40 km tjedno i sudjelovale na natjecanjima gdje je dužina trčanja iznosila najmanje 1,6 km. Korištena je validirana metoda procjene unosa energije pomoću upitnika o unosu hrane koji su ispitanice ispunjavale svaki dan. Također, izvijestile su o menstrualnoj funkciji i detaljno opisale svoje opterećenje na treningu. Osmog dana studije sportašice su izvršile test na traci za trčanje kako bi znanstvenici procijenili potrošnju energije, a za identifikaciju osteoporoze provodila se rendgenska pretraga.

Rezultati su otkrili kako su ispitanice iz skupine koja se kognitivno suzdržavala od unosa hrane dnevno unosile oko 37 kcal po gramu tjelesne mase, dok su one iz skupine koja nije ograničila energetski unos dnevno unosile oko 44 kcal po gramu tjelesne mase.

Ispitanice iz skupine bez restrikcija u energetskom unosu također su konzumirale više ugljikohidrata i masti od onih iz skupine s ograničenim energetskim unosom. Potonje su, međutim, unosile više proteina, dijetalnih vlakana te povrća i voća u usporedbi sa ispitanicama iz skupine bez restrikcija u energetskom unosu. Autori studije također su otkrili kako je kod ispitanica koje su se kognitivno suzdržavale od unosa hrane zabilježen niži rezultat gustoće koštane mase lumbalnog dijela kralježnice, što bi moglo rezultirati osteoporozom.

Ova otkrića ukazuju na potrebu za edukacijom o prehrani i drugim preventivnim strategijama kako bi se promovirao dovoljan unos energije, ugljikohidrata, prehrambenih masti i cjelovitih žitarica, koji osiguravaju hranjive tvari ključne za optimizaciju zdravlja i uspješnosti mladih trkačica, zaključili su autori studije.

Izvor: Eating Behaviors

Pošalji prijatelju na email

Komentari