Vitaminoteka

Datum objave: 02. 05. 2016.

U posljednje vrijeme u znanstvenoj zajednici se mnogo raspravlja o tome koje su razine vitamina D, odnosno, njegovog metabolita 25-hidroksivitamina D potrebne za održavanje zdravlja.

Američki Institut za medicinu 2010. godine predložio je da je razina 25-hidroksivitamina D u krvi dovoljna za zaštitu zdravlja kosti jednaka 50 nmol/L, no neki stručnjaci navode da bi se adekvatnim razinama trebale smatrati one veće od 125 nmol/L.

Tako je skupina kalifornijskih istraživača odlučila ispitati koje su razine 25-hidroksivitamina D povezane s nižim rizikom od karcinoma, budući da je poznato da je nedostatak ovog vitamina povezan s višim rizikom od karcinoma crijeva, dojke, pluća i mokraćnog mjehura. U istraživanju su analizirani podaci prikupljeni u dvama opsežnim epidemiološkim istraživanjima u kojima je sudjelovalo ukupno 2 304 žene.

Rezultati su pokazali da su razine 25-hidroksivitamina D jednake ili veće od 100 nmol/L bile povezane s čak 67 % nižim rizikom od razvoja karcinoma u usporedbi s razinama jednakim ili manjim od 50 nmol/L.

Autori istraživanja nisu naveli koja bi točno razina 25-hidroksivitamina D po njima bila optimalna, no zaključili su kako vitamin D očito ima vrlo bitnu ulogu u prevenciji karcinoma.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti, vitamin D,

Komentari