Ribom protiv depresije

Datum objave: 10. 05. 2006.

Novi broj časopisa Preventive Medicine sadrži pregled literature o povezanosti depresije i omega-3 polinezićenih masnih kiselina. Koji je zaključak? Očito je da postoji uzročno-posljedična veza između omega-3 masnih kiselina i depresije, a za tu povezanost postoji nekoliko biološki opravdanih objašnjenja.. Ova povezanost je dosljedna neovisno o dizajnu znanstvenih istraživanja i karakteristikama ispitivanih skupina.

Istraživanja s kontrolnim skupinama i kohorte pokazuju manju koncentraciju omega-3 masnih kiselina u krvi kod ispitanika s depresijom; isto vrijedi i za post-porođajnu depresiju. Budući da je riba glavni izvor omega-3 masnih kiselina u prehrani, epidemiološke studije povezuju depresiju s rijetkim konzumiranjem ribe.

Randomizirane i kontrolirane studije pokazuju uspjeh u liječenju depresije dnevnom dozom od jednog grama eikosapentaenske omega-3 masne kiseline. Od budućih se istraživanja očekuje odgovor na pitanje da li je suplementacija omega-3 masnim kiselinama djelotvorna neovisno o liječenju antidepresivima, te da li djeluje kod svih pacijenata s depresijom ili samo kod onih s abnormalno niskom razinom omega-3 u krvi.

Priredio: Mr.sc. Zvonimir Šatalić

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega, riba,

Komentari