Datum objave: 03. 06. 2013.

Unos ribljeg ulja često je povezan sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti. Meta –analizom 14 randomiziranih, kliničkih studija tijekom kojih su 682 ispitanika konzumirala riblje ulje dok su 641 činili kontrolnu skupinu (maslinovo ulje i suncokretovo ulje), zaključeno je da je u prvoj grupi došlo do povećanja hormona adiponektina za 0,37 ug/mL.

Naime, navedeni hormon je poznat po tome što regulira metabolizma glukoze te modulira upalne procese u organizmu. Analizom studija znanstvenici su zaključili da se konzumacijom ribljeg ulja u obliku dodataka prehrani povećava razina adiponektina u krvi no ističu da se povećanje razlikuje od populacije do populacije. Također, brojne studije rađene na ljudima ukazuju na vezu između povećane razine adiponektina i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, dodaci prehrani,

Komentari