Riblje ulje može zaustaviti mršavljenje kod karcinoma

Datum objave: 01. 01. 2005.

Dijetetske namirnice obogaćene omega-3-masnim kiselinama, sastavkom ribljeg ulja, mogu pomoći osobama koje boluju od karcinoma u održavanju težine, navodi novija studija.
Gubitak težine i propadanje mišića učestali su problemi kod osoba s uznapredovanom karcinomskom bolešću. U studijama na životinjama, omega 3-masne kiseline pokazale su se kao zaštitnik protiv mršavljenja kod spomenute bolesti.
Novija saznanja temelje se na studiji provedenoj na 200 pacijenata s karcinomom gušterače. Jedna skupina je primala dijetetske dodatke prehrani koji su sadržavali omega-3-masne kiseline, dok je druga skupina uzimala slične nadomjeske u prehrani, ali koje nisu sadržavali spomenute masne kiseline. Dijetetske dodatke prehrani primali su tijekom 8 tjedana.
U konačnoj analizi pokazalo se da su obje vrste nadomjestaka prehrani bile jednako učinkovite u zaustavljanju gubitka tjelesne težine i mišićnog tkiva.
Međutim, pokazalo se da su učesnici studije uzimali u prosjeku 25% manje količine preparata u usporedbi s preporučenim dozama.
Kada su istraživači uzeli taj podatak u razmatranje, našli su da što je količina nadomjestaka s omega-3 masnim kiselinama bila veća, tim je bolje bilo i održavanje težine i mišićne mase. Ovaj učinak nije bio vidljiv kod nadomjestaka koji nisu sadržavali omega-3-masne kiseline.
Također je uočeno da je samo s omega-3 nadomjescima bilo povezano i poboljšanje općenite kvalitete života.
Zbog spomenutog nedovoljnog uzimanja nadomjestaka tijekom istraživanja, potrebna su daljnja ispitivanja kojim bi se bolje sagledala i istražila uloga omega-3-masnih kiselina u liječenju kaheksije.
Preveo i prilagodio: Strahimir Sučić dr. med.
Izvor: Gut, October 2003.

Preuzeto sa portala [url="#"] Medicina.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari