Ela Lučić

Datum objave: 11. 09. 2020.

Trenutni podaci ukazuju kako svakodnevno uzimanje ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani vjerojatno pospješuje oporavak mišića i čuva snagu nakon napornog vježbanja.

Pozitivan utjecaj ponajviše se pripisuje protuupalnim i imunomodulacijskim svojstvima eikozapentaenske EPA (engl. Eicosapentaenoic acid ) i dokozaheksaenske DHA (engl. Docosahexaenoic acid ) masne kiseline. Međutim, dosad zabilježeni rezultati o djelovanju ribljeg ulja na oporavak mišića nisu usklađeni, što se dijelom može pripisati različitim dozama ribljeg ulja primijenjenim u prethodnim studijama, kao i vremenskom trajanju uzimanja ribljeg ulja.

Iz tog razloga, znanstvenici sa sveučilišta u SAD-u proveli su randomizirano dvostruko slijepo ispitivanje kontrolirano placebom kako bi ispitali učinak različitih doza ribljeg ulja na oporavak mišića. Mjerili su parametre mišićne izvedbe, percipirane boli i biomarkera oštećenja mišića nakon napornog vježbanja. Ovo je prvo istraživanje u kojem se ispitivao utjecaj različitih doza ribljeg ulja s jednakim omjerom EPA i DHA na oporavak od vježbanja koje oštećuje skeletne mišiće.

U istraživanje su bila uključena 32 studenta u ranim dvadesetima te im je dodijeljeno uzimanje doze od 2,4 ili 6 g ribljeg ulja dnevno ili placeba, u trajanju od približno 7,5 tjedana. Po dolasku u laboratorij prvo je prikupljeno 5 uzoraka krvi prije vježbanja, nakon čega je uslijedila procjena percipirane boli, vertikalni skokovi, T-test spretnosti, sprint na 40 metara i maksimalna izometrička kontrakcija mišića prije vježbanja.

Ispitanici su zatim izvršili samostalno odabrano dinamičko zagrijavanje u trajanju od 10 minuta, praćeno protokolom vježbi čučnjeva. Nakon završetka vježbi prikupljeni su uzorci krvi te su ispitanici ocijenili trenutnu percepciju bolova u mišićima i dovršili sva mjerenja mišićne izvedbe, odmah te 1, 2, 4, 24, 48 i 72 sata nakon vježbi.

Rezultati su otkrili kako je uzimanje ribljeg ulja u dozi od 6 g, odnosno 2400 mg EPA i 1800 mg DHA dnevno, rezultiralo oporavkom mišićne izvedbe i smanjenjem boli u mišićima.

Znanstvenici su istaknuli kako nisu mjerili porast razine omega-3 masnih kiselina u krvi ili skeletnim mišićima, a mala veličina uzorka nije im omogućila utvrđivanje razlika među spolovima za ovisne varijable. To je moglo pridonijeti nedostatku zapaženih značajnih razlika između skupina, posebice vrijednosti enzima u krvi. Autori studije zaključuju kako je potrebno detaljnije ispitati idealnu dozu ribljeg ulja koju bi muškarcima i ženama bilo korisno uzimati ​​ako vježbaju, s odgovarajućim oprezom u pogledu ispitivanja visokih doza  i potencijalne inhibicije funkcije trombocita. U daljnjim ispitivanjima trebala bi se uključiti sveobuhvatna procjena upalnih markera, kao i provođenje akutnih i dugoročnih razdoblja uzimanja ribljeg ulja u različitim dozama, kao i različitim omjerima EPA i DHA.

Izvor: Nutrient

Pošalji prijatelju na email

Komentari