Vitaminoteka

Datum objave: 29. 09. 2016.

Prema novoj studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, svakodnevni unos niskih doza ribljeg ulja mogao bi pomoći u smanjenju učestalosti epileptičnih napadaja. Ovo saznanje bi moglo biti posebno korisno za pacijente s epilepsijom koji više ne reagiraju na terapiju.

U studiji su sudjelovale 24 osobe s epilepsijom koje su prestale reagirati na terapiju antiepilepticima. Svakom ispitaniku su unutar tri perioda od deset tjedana bila propisana tri različita dodatka prehrani. Tako je svaki ispitanik unosio i visoku i nisku dozu ribljeg ulja, kao i ulje kukuruznih klica, koje je predstavljalo placebo.

Rezultati su pokazali da se kod ispitanika najmanji broj napadaja – 12 mjesečno, javljao tijekom uzimanja niske doze ribljeg ulja, što je predstavljalo 34 %-tno smanjenje u usporedbi s placebom (18 napadaja mjesečno). S druge strane, unos visoke doze nije se pokazao boljim od placeba po pitanju smanjenja broja napadaja (17 mjesečno). Dvoje ispitanika tijekom unosa niske doze ribljeg ulja (količine ekvivalentne 1 080 mg omega-3 masnih kiselina) nije doživjelo niti jedan napadaj, što nije bio slučaj s unosom visoke doze. Nadalje, za razliku od visoke doze, niska doza ribljeg ulja bila je povezana i sa snižavanjem krvnog tlaka.

Autori su napomenuli kako je ovakav stupanj učinkovitosti primijećen i u nekim nedavnim ispitivanjima antiepileptičkih lijekova. Zaključili su kako riblje ulje ima veliku potencijalnu primjenu kod oboljelih od epilepsije, ali smatraju da je sljedeći korak provođenje dugotrajnije studije koja bi potvrdila navedene pozitivne učinke.

Pošalji prijatelju na email

Komentari