Vitaminoteka

Datum objave: 16. 07. 2015.

Nova američka studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu The FASEB Journal, pokazala je kako bi osobe u vrlo ranim fazama Alzheimerove bolesti mogle imati koristi od uzimanja dodataka prehrani s ribljim uljem i antioksidansima.

Studija je bila provedena na dvije osobe s minimalnim i 12 osoba s malim kognitivnim oštećenjem te sedam pacijenata s Alzheimerovom bolesti. Ispitanici su tijekom razdoblja od 4-17 mjeseci uzimali dodatke omega-3 masnih kiselina, odnosno ribljeg ulja i antioksidansa.

Analiza je pokazala da su stanice imunološkog sustava ispitanika s blagim kognitivnim oštećenjima, nakon uzimanja dodataka prehrani bile znatno učinkovitije u „čišćenju“ mozga od β-amiloida – peptida čije se nakupljanje u mozgu smatra ključnim u razvoju Alzheimerove bolesti. Nadalje, primijećeno je i 80 %-tno povećanje razina rezolvina D1 u makrofagima, što također ukazuje na potencijalno učinkovitije uklanjanje β-amiloida iz mozga.

Nažalost, navedeni pozitivni učinci nisu primijećeni kod pacijenata s već uznapredovanom Alzheimerovom bolesti, no čini se da bi dodaci ribljeg ulja i antioksidansa mogli pomoći u pretkliničkoj fazi ove progresivne bolesti. Budući da je studija uključivala mali broj ispitanika, autori su naveli kako bi navedene učinke trebale potvrditi i veće studije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari