Datum objave: 12. 07. 2009.

Nedavno multinacionalno istraživanje (na tristotinjak pretilih ispitanika iz Španjolske, Irske i Islanda s indeksom tjelesne mase 27.5 – 32.5) dovelo je u vezu unos omega-3 masnih kiselina, gubitak tjelesne težine i promjenu serumske koncentracije triju hormona bitnih za regulaciju apetita i metabolizma: inzulina, leptina i grelina. Leptin se pojačano luči kod pretjeranog energetskog unosa i u pretilih osoba s visokim postotkom tjelesne masti, a njegov glavni učinak je supresija gladi, smanjenje energetskog unosa, a time i poticanje mršavljenja.

Grelin je u većim koncentracijama prisutan u mršavih pojedinaca, a djeluje kao stimulator apetita. Osim na regulaciju apetita, unosa hrane i tjelesne težine, navedeni hormoni ostvaruju učinke i na kardiovaskularni sustav – njihov disbalans može dovesti do bolesti srca i krvnih žila.

Tijekom osam tjedana trajanja studije, ispitanici su bili podvrgnuti restrikcijskoj dijeti od 1500 kcal / dan s povećanim unosom plave ribe bogate omega-3 višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Na kraju studije zamijećen je gubitak na tjelesnoj masi (cca 5.2 kg), smanjena razina inzulina u krvi te su izmjerene manje količine cirkulirajućeg leptina. Učinak na grelin bio je obrnut – njegova koncentracija se značajno povećala. Dobiveni rezultati govore o sposobnosti omega-3 masnih kiselina da u procesu gladovanja utječu na koncentraciju inzulina, leptina i grelina, a time dodatno na proces mršavljenja. Navedeno ostavlja mjesta ideji o redovnom uvođenju omega-3 masnih kiselina u restrikcijske dijete sa svrhom učinkovitijeg gubitka tjelesne mase.

Izvor: A.Ramel et al., European Journal of Nutrition 2009., vol. 48

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari