Riba može smanjiti rizik od kolorektalnog raka

Datum objave: 15. 06. 2005.

Prema rezulatima jedne od najvećih studija koja ja za cilj imala utvrditi utjecaj prehrane na incidenciju karcinogenih bolesti, osobe koje redovito konzumiraju ribu imaju manju vjerojatnost za razvoj kolorektalnog raka..

Studija, koja se bazirala na podacima prikupljenim od oko pola milijuna ljudi, također je potvrdila da konzumacija crvenog mesa značajno povećava rizik za spomenuti oblik raka.

Odrasle osobe iz 10 europskih zemalja su, za potrebe EPIC studije (Europska prospektivna studija o karcinogenim bolestima i prehrani), ispitivane o prehrambenim navikama i stilu života od razdoblja 1992. Studiju su koordinirali francuski epidemiolozi, a uz pomoć stručnjaka iz ostalih EPIC centara, pronašli su vezu između 1329 novo dijagnosticiranih slučajeva kolorektalnog raka te konzumacije ribe i crvenoga mesa.

Rezultati istraživanja su pokazali da se za svakih kozumiranih 100 g crvenog mesa dnevno, rizik od razvoja kolorektalnog raka povećava za 49%. Za konzumiranih 100 g kobasica dnevo, rizik se povećao za čak 70%.

Za razliku od crvenog mesa, svakodnevna konzumacija 100 g ribe, smanjila je rizik za razvoj kolorektalnog raka za polovinu. Prema istraživanju, osobe koje dnevno konzumiraju barem 50 g ribe, imaju 40% manji rizik od razvoja spomenutog raka u odnosu na osobe koje dnevno konzumiraju 14 g ribe dnevno.

Istraživači su naglasili da su se i u ovoj studiji, kao i u mnogima dosada, prehrambena vlakna pokazala kao važan element u prevenciji kolorektalnog raka.

Rezultati istraživanja nepromijenjeni su i nakon što su u obzir uzeti različiti čimbenici rizika poput pušenja, spola, tjelesne mase, konzumacije alkohola i tjelesne (ne)aktivnosti.

Izvor: Journal of the National Cancer Institute (vol 97, no 12).

Pošalji prijatelju na email

Komentari