Riba čuva pamćenje

Datum objave: 12. 03. 2004.

Sve više istraživanja pokazuje da ono što jedemo itekako igra ulogu u pojavi senilnosti, pa su tako studije pokazale da su antioksidansi povezani sa smanjenjem rizika od demencije..

U ovom istraživanju, provedenom u Nizozemskoj, željelo se otkriti utječe li unos ribe na demenciju, ali također i povezanost unosa kolesterola i zasićenih masti sa kognitivnim oštećenjem.
U istraživanju je sudjelovalo 1613 ljudi, starosti 45-70 godina. Istraživanje je trajalo 5 godina, a ispitanici su prolazili kognitivna ispitivanja i ispunjavali upitnike o prehrani.

Rezultati su pokazali da osobe koje jedu više masne ribe (plava) i više ?-3 polinezasićenih masnih kiselina, imaju smanjen rizik za kognitivne probleme. Međutim što je u prehrani veći unos kolesterola i zasićenih masti to je i veći rizik za pojavu problema sa pamćenjem i brzinom razmišljanja.
Izvor: Neurology, 2004; 62:275-280

Pošalji prijatelju na email

Komentari