Vitaminoteka

Datum objave: 12. 08. 2016.

Prema istraživanju nedavno objavljenom u časopisu Scientific Reports, rezistentni škrob osobama s metaboličkim sindromom može pomoći uravnotežiti sastav crijevne mikrobiote te sniziti kolesterol u krvi i smanjiti razinu upale u organizmu.

Ovo istraživanje prvo je koje je na osobama s metaboličkim sindromom ispitalo prebiotički učinak rezistentnog škroba tipa 4 (RS4), koji predstavlja kemijski modificirani pšenični škrob. Budući da RS4 odolijeva probavi, kada dospije u debelo crijevo fermentiraju ga bakterije crijevne mikrobiote proizvodeći pritom za zdravlje korisne tvari, poput kratkolančanih masnih kiselina.

U istraživanju je sudjelovalo 20 žena i muškaraca s metaboličkim sindromom, koji su imali povećani opseg struka i barem dvije od četiri zdravstvene poteškoće – visoki krvni tlak, visoku razinu šećera, visoku razinu triglicerida ili nisku razinu „dobrog“ HDL-kolesterola u krvi. Zbog navedenih poteškoća, više od polovice ispitanika je uzimalo lijekove. U sklopu istraživanja sudionicima je dano ili obično brašno ili brašno obogaćeno RS4, a od dobivenog brašna ispitanici su tijekom 12 tjedana svakodnevno pripremali jela.

Rezultati su pokazali da je dodatak rezistentnog škroba djelovao na snižavanje razine kolesterola u krvi, a primijećeno je i malo smanjenje opsega struka ispitanika.

Analiza sastava crijevne mikrobiote uputila je i na zaključak da je dodatak rezistentnog škroba imao povoljan utjecaj i na mikrobne zajednica u debelom crijevu – potaknuo je rast nekih bakterija koje se povezuju s blagotvornim učinkom na metaboličko zdravlje.

RS4 trenutno je dostupan samo proizvođačima hrane, no jednoga dana možda će na tržištu osvanuti i brašno obogaćeno ovim, čini se, vrlo korisnim prebiotikom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: metabolički sindrom, prebiotici,

Komentari