Datum objave: 11. 05. 2012.

Tipična zapadnjačka prehrana siromašna je vlaknima, a povezuje se s povećanim rizikom od karcinoma debelog crijeva.

Iako se smatra da Australci konzumiraju više prehrambenih vlakana od većine stanovnika zapadnih zemalja, i dalje je karcinom debelog crijeva drugi po učestalosti među karcinomima u Australiji, s 30 novodijagnosticiranih slučajeva svaki dan. Radi se o tzv. australskom paradoksu, a stručnjaci smatraju da je uzrok što se učestalost karcinoma crijeva ne smanjuje, zapravo u činjenici da Australci ne jedu dovoljno rezistentnog škroba.

Rezistentni škrob se ne probavlja u tankom crijevu već neprobavljen dolazi u debelo crijevo, gdje pokazuje pozitivne učinke na zdravlje crijeva. Nalazi se u leguminozama, kruhu i pahuljicama od cjelovitih žitarica, bananama i kuhanim rajčicama, tjestenini i riži.

Konzumacija rezistentnog škroba štiti od oštećenja DNA u crijevu, što je zapravo i uzrok karcinoma. Preporučuje se 20 grama škroba na dan, što je 4 puta više od uobičajenih količina u zapadnjačkom načinu prehrane. Količina od 20 grama se nalazi u otprilike 3 šalice kuhane leće.

Cilj je povećati konzumaciju škroba na način povećanja njegovih količina u žitaricama koje se često koriste, poput pšenice i ječma.

Navedeno je objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition.

Pošalji prijatelju na email

Komentari