Datum objave: 23. 04. 2010.

Znanstvene studije redovito dokazuju da je konzumiranje voća, povrća i nezasićenih masnih kiselina povezano sa smanjenjem rizika od Alzheimerove bolesti. Takva prehrana utječe i na smanjenje rizika od bolesti srca, dijabetesa i hipertenzije, a svakako i na redukciju tjelesne mase.

U časopisu Archives of Neurology objavljeni su rezultati kohortne studije provedene na 2148 osoba u starosti od 65 godina i starijih, u trajanju od 4 godine. Cilj je bio istražiti kako kombiniranje pojedinih namirnica utječe na rizik od Alzheimerove bolesti.

Tako je pokazano da osobe koje konzumiraju hranu bogatu orašastim plodovima, ribom, peradi, povrćem (osobito rajčica, brokula, cvjetača, zeleno lisnato povrće), voćem i maslinovim uljem, a s malim udjelom punomasnih mliječnih proizvoda, crvenog mesa i maslaca, imaju niži rizik od Alzheimerove bolesti.

Najveću protektivnu ulogu ima prehrana bogata omega-3 i omega- 6 polinezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E i folatima. Svi ti sastojci na različite načine djeluju na razvoj Alzheimerove bolesti kroz sniženje razine homocisteina u krvi, antioksidativno djelovanje, utjecaj na aterosklerozu, upalu, razvoj i funkcioniranje moždanih membrana itd.

Ovom studijom je također pokazano da su starije osobe, osobe nižeg obrazovanja, pušači i muškarci (za razliku od žena) manje skloni prakticirati tzv. protektivne režime prehrane.

Pošalji prijatelju na email

Komentari