Datum objave: 02. 06. 2010.

Upalne bolesti crijeva, uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, moguće je obuzdati redovitom konzumacijom crnog vina odnosno grožđa, poručuje nam španjolska studija.

Upalne bolesti crijeva u svojoj podlozi imaju nekontrolirane upalne procese u gastrointestinalnom sustavu, genetske čimbenike, disregulaciju imunološkog sustava i povećanu propusnost crijevnih stijenki. Rezultat su proljevi, krvarenja iz probavnog sustava, anemija, malnutricija i gubitak na tjelesnoj masi koji ponekad mogu biti životno ugrožavajući.

Rezultati studije u kojoj su tijekom 30 dana bile primjenjivane doze od otprilike 0,43 mg/kg dnevno (30mg resveratrola u čovjeka od 70kg), pokazali su da resveratrol uspješno reducira količinu proupalnih faktora te povisuje razinu protuupalnog faktora IL-10.

Crno vino i grožđe su najbogatiji prirodni izvor resveratrola,a ukoliko se konzumiraju svakodnevno u dovoljnim (ali ne prevelikim) količinama, povezuju se s puno slabijim simptomima tih oboljenja, bržim oporavkom, manje komplikacija i preživljenjem za čak 40% većim u odnosu na one koji ne unose resveratrol.

Izvor: European Journal of Pharmacology, May 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari