Datum objave: 04. 07. 2010.

Resveratrol – sastojak crnog vina za kojeg se pokazalo da blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav, možda ima još jedan adut.

Rezultati male preliminarne studije znanstvenika iz New Yorka pokazuju kako stariji pacijenti, s poremećenom glukozom na tašte, uzimanjem resveratrola u obliku dodatka prehrani, mogu poboljšati postprandijalnu glukozu u krvi i osjetljivost na inzulin.

U studiji je sudjelovalo 10 pacijenata dobi 60 do 80 godina s poremećenom glukozom u krvi. Ispitanici su tijekom 4 tjedna uzimali 1 g, 1,5 g ili 2 g resveratrola u obliku dodatka prehrani zajedno s obrokom koji je uključivao 110 g ugljikohidrata, 20 g proteina te 20 g masti.

Rezultati ukazuju kako se uzimanjem resveratrola kod ispitanika nije promijenila koncentracija glukoze natašte u krvi, međutim, došlo je do smanjenja postprandijalne glukoze u krvi te glukoze mjerene 3 sata nakon konzumacije obroka, čime su te vrijednosti dostigle granice normale.

Autori su naglasili kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila njihove rezultate.

Izvor: American Diabetes Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari