Resveratrol – sastojak crnog vina za kojeg se pokazalo da blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav, možda ima još jedan adut.
Rezultati male preliminarne studije znanstvenika iz New Yorka pokazuju kako stariji pacijenti, s poremećenom glukozom na tašte, uzimanjem resveratrola u obliku dodatka prehrani, mogu poboljšati postprandijalnu glukozu u krvi i osjetljivost na inzulin.
U studiji je sudjelovalo 10 pacijenata dobi 60 do 80 godina s poremećenom glukozom u krvi. Ispitanici su tijekom 4 tjedna uzimali 1 g, 1,5 g ili 2 g resveratrola u obliku dodatka prehrani zajedno s obrokom koji je uključivao 110 g ugljikohidrata, 20 g proteina te 20 g masti.
Rezultati ukazuju kako se uzimanjem resveratrola kod ispitanika nije promijenila koncentracija glukoze natašte u krvi, međutim, došlo je do smanjenja postprandijalne glukoze u krvi te glukoze mjerene 3 sata nakon konzumacije obroka, čime su te vrijednosti dostigle granice normale.
Autori su naglasili kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila njihove rezultate.
Izvor: American Diabetes Association