Maja Biličić

Datum objave: 01. 01. 2019.

Novim istraživanjima utvrđeno je kako polifenoli mogu mijenjati crijevnu mikrobiotu, što ih čini vrlo vrijednima za poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

Resveratrol iz pokožice bobičastog voća pravi je primjer prehrambenog polifenola koji ima moć promijeniti aktivnost crijevne mikrobiote. Istraživanje provedeno 2016. godine pokazalo je da upravo resveratrol povećava broj bakterija roda Lactobacillus i Bifidobacterium u crijevima, koje sprječavaju stvaranje trimetil-N-oksida, čimbenika rizika za aterosklerozu.

Istraživanja provedena na propolisu također su pokazala da povoljno utječe na promjene u sastavu crijevne mikrobiote, što dovodi do ublažavanja simptoma ulceroznog kolitisa.

I otporni škrob utječe na zdravlje crijeva. Potiče crijevnu mikrobiotu na stvaranje masnih kiselina kratkog lanca koje u konačnici utječu na zaštitu crijevnog epitela.

Znanstvenici naglašavaju i neke druge crijevne bakterije koje bi mogle biti nova meta probiotičkih i prebiotičkih inovacija, a radi se o bakterijama Faecalibacterium prausnitzii i Akkermansia muciniphila. F. prausnitzii stvara butirat koji smanjuje čimbenike upale te tako čuva stabilnost ovojnice crijeva. Utvrđeno je i da ova bakterija može vratiti ravnotežu u crijevnu mikrobiotu pacijenata s Crohnovom bolesti. A. muciniphila štiti od aterosklerotskih lezija, a istraživanja su pokazala i da osobe s autizmom imaju mnogo manji broj ovih bakterija no što je to uobičajeno.

Međutim, znanstvenici posebice naglašavaju poteškoće u očuvanju prebiotika i probiotika prilikom proizvodnje, pohrane i konzumacije. Pri njihovom unosu vrlo je bitno pravovremeno ispuštanje iz kapsula pa su znanstvenici usredotočeni na pronalazak prave tehnologije njihove izrade koja će spriječiti gubitak bioraspoloživosti probiotika i prebiotika i poboljšati njihov metabolizam.

Izvor: Probiota Asia Summit

Pošalji prijatelju na email

Komentari