Datum objave: 09. 10. 2012.

Prethodno provođene znanstvene studije s resveratrolom pokazale su da unos ove tvari produljuje život raznih organizama – od jednostaničnih kvasaca do vinskih mušica te miševa. S obzirom da su pčele društvene životinje poput čovjeka, znanstveni tim sa Sveučilišta u Arizoni, Norveškog sveučilišta te Medicinskog fakulteta na Havardu, odlučio je testirati utjecaj ove komponente na pčele.

Serijom istraživanja objavljenih u časopisu Aging, znanstvenici su testirali utjecaj resveratrola na životni vijek, sposobnost učenja te percepciju hrane kod pčela.

Njihovo istraživanje potvrdilo je da ne samo da ovaj sastojak produljuje životni vijek pčela za 33 do 38%, već također mijenja i njihove odluke o hrani na način da djeluje kao okidač za umjerenost pri hranjenju.

S obzirom da ono što jedemo snažno doprinosi našem fizičkom zdravlju, istraživači su promatrali osjetljivost pčela na šećer i njihovu volju da ga konzumiraju, i pri tome uočili da pčele koje su dobivale resveratrol nisu bile u tolikoj mjeri zainteresirane za otopinu šećera ukoliko ona uistinu nije bila visokokoncentrirana. Pčele su doslovno promijenile percepciju o hrani.

U finalnoj studiji, istraživači su mjerili koliko hrane pčele konzumiraju ukoliko ima se ostavi mogućnost da konzumiraju onoliko šećera koliko žele.

Iznenađujuće, pčele koje su dobivale resveratrol smanjile su unos hrane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: resveratrol,

Komentari