Datum objave: 28. 06. 2010.

Novo istraživanje na primatima je pokazalo kako resveratrol ima terapeutski potencijal za liječenje pretilosti. Resveratrol je antioksidans koju proizvode biljke kako bi se obranile od patogena,a njegov dobar izvor predstavljaju crno vino i grožđe.

Studija koja je objavljena u časopisu BMC Physiology bavila se proučavanjem učinka unosa resveratrola u obliku dodatka prehrani na tjelesnu masu, metabolizam i energetski unos lemura. Znanstvenici su zabilježili kako su, uz dodatak prehrani, lemuri smanjili ukupni energetski unos za 13% dok im se bazalni metabolizam povećao za 29%.

Tijekom 4 tjedna primjene resveratrola kod životinja je došlo do smanjenja unosa hrane i do redukcije tjelesne mase, a zabilježene su i promjene u njihovoj tjelesnoj temperaturi. Autori studije su zaključili kako rezultati pružaju dokaze o potencijalnom učinku resveratrola na metabolizam i kontrolu tjelesne mase kod primata, a nadaju se da će klinička ispitivanja potvrditi učinkovitost resveratrola i kod ljudi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi, debljina,

Komentari