Ela Lučić

Datum objave: 23. 10. 2020.

Prethodno provedene studije pokazale su kako je uzimanje malih doza resveratrola, fitoestrogena koji poboljšava funkciju endotela, pozitivno djelovalo na cerebrovaskularne i kognitivne funkcije kod žena u postmenopauzi.

Cilj ove studije bio je potvrditi prethodno dobivene rezultate u većem, dugotrajnijem istraživanju. Znanstvenici su proveli randomizirano unakrsno ispitivanje kontrolirano placebom na 125 žena u postmenopauzi, u dobi od 45 do 85 godina. Ispitanice su uzimale 75 mg trans-resveratrola ili placeba dva puta dnevno tijekom 12 mjeseci, a zatim su uzimale alternativni tretman sljedećih 12 mjeseci. U vremenskim intervalima od 12 mjeseci znanstvenici su proveli širok spektar kognitivnih testova kojima se mjeri nekoliko kognitivnih domena. Ispitivali su parametre kognicije, cerebrovaskularne funkcije u srednjoj mozgovnoj arteriji i kardiometaboličke biljege.

Dodatak resveratrola rezultirao je poboljšanjem ukupne kognitivne izvedbe za 33% u usporedbi s placebom.

Među ženama u dobi od 65 godina koje su uzimale resveratrol uočeno je relativno poboljšanje verbalne memorije, u usporedbi s onima mlađim od 65 godina. Također, zabilježeno je poboljšanje cerebrovaskularnog odgovora na prekomjernu razinu ugljikovog dioksida u krvotoku za 12% i ukupne neurovaskularne sprege za 7%.

Znanstvenici zaključuju kako redovito uzimanje niskih doza resveratrola može poboljšati kogniciju, cerebrovaskularnu funkciju i osjetljivost na inzulin u žena u postmenopauzi. To može rezultirati usporavanjem pada kognitivnih funkcija zbog starenja i menopauze, posebno u žena u kasnoj životnoj dobi. Također, znanstvenici su potvrdili kako su se koristi resveratrola održale tijekom određenog vremenskog razdoblja. Nužno je provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo mogu li navedene blagodati resveratrola smanjiti rizik od demencije.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari