Ružica Vukadin

Datum objave: 30. 09. 2021.

Prema istraživanju, pliometrijske vježbe u kombinaciji s uzimanjem resveratrola u obliku dodatka prehrani mogu pomoći u kontroli oštećenja mišića te poboljšavaju tjelesnu prilagodbu i potiču oporavak anaerobnog kapaciteta.

Pliometrijski trening predstavlja vježbe skokova prilikom kojih mišić postiže najveću moguću silu s ciljem povećanja snage. Mnogi treneri prihvatili su ove vježbe kao glavnu metodu treninga za sportaše. Međutim, ako je na treningu došlo do preopterećenja, može nastupiti ozljeda mišića uzrokovana izvođenjem tjelesne vježbe (engl. exercise-induced muscle damage, EIMD).

Resveratrol je prirodni polifenol koji ima brojne povoljne učinke na metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti, smanjeuje oksidativni stres te ima protuupalni učinak.

Cilj ove studije bio je ispitati zaštitne učinke dodatka prehrani resveratrola kod muškaraca koji se ne bave sportom na ozljedu mišića uzrokovanu izvođenjem pliometrijskih vježbi (engl. plyiometric-exercise-induced muscle damage, PEIMD). Istraživanje je trajalo 10 dana, a sudjelovalo je 36 ispitanika koji su bili podijeljeni u tri skupine: placebo (1000 mg/dan metilceluloze), RES 500 (500 mg/dan resveratrola i 500 mg/dan metilceluloze) i RES 1000 (1000 mg/dan resveratrola). Za vrijeme trajanja istraživanja, ispitanici su laboratorij posjetili šest puta. Pri prvoj posjeti su im prikupljeni podaci o povijesti bolesti, antropometriji, tjelesnim navikama, a mjerila im se i izvedba tjelesnih vježbi te razina osjetljivosti na bol.

Nakon ozljede mišića uzrokovane izvedbom pliometrijskih vježbi, ispitanicima su izmjereni sljedeći parametri: izvedba vježbi, biomarkeri mišićne ozljede, upala i osjetljivost na bol.

Rezultati su pokazali kako su obje skupine ispitanika koje su uzimale resveratrol u obliku dodatka prehrani imale veću snagu u odnosu na placebo skupinu.

Također, kod RES skupine uočen je bolji učinak oporavka snage i indeksa umora, pogotovo kod one skupine koja je uzimala veću dozu resveratrola. Nadalje, RES skupina ispitanika imala je manju razinu boli nakon ozljede, a pokazatelji ozljede mišića (laktat dehidrogenaza, kreatin kinaza) bili su im smanjeni.

Uzimanje resveratrola u obliku dodatka prehrani ne uzrokuje nepovoljne čimbenike na krvnu sliku, ulogu bubrega i ulogu jetre.

Autori ove studije su zaključili kako uzimanje resveratrola u obliku dodatka prehrani može smanjiti oštećenja mišića, upale i boli uzrokovane ozljedom mišića prilikom izvođenja pliometrijskih vježbi. Također, uzimanje resveratrola u obliku dodatka prehrani povoljno utječe na oporavak snage i anaerobne izvedbe.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, ozljede, resveratrol, sport,

Komentari