Vitaminoteka

Datum objave: 09. 06. 2016.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Physiology, znanstvenici su otkrili još jedan povoljan učinak resveratrola, poznatog fenolnog spoja iz crnog vina, odnosno grožđa, ali i iz borovnica i kupina.

Istraživanje je bilo provedeno na rezus majmunima, a proučavan je učinak na funkciju triju mišića potkoljenice. Životinje su bile podijeljene u tri skupine – jedna je imala uobičajenu, zdravu ishranu, druga je imala neuravnoteženu ishranu s visokim udjelom masti i dodanog šećera, dok je treća uz neuravnoteženu ishranu dobivala i dodatke resveratrola.

Tri proučavana mišića potpuno su različito reagirala na prehranu, odnosno, dodatke resveratrola. U soleusu, koji je „spori“ mišić i koji je vrlo važan za hodanje i stajanje, miozin – protein bitan za funkciju mišića, se uslijed neuravnotežene ishrane promijenio na način da je ovaj mišić postao „brži“. No, dodaci resveratrola pokazali su učinak na onemogućavanje promjena miozina. Mišić plantaris, inače „brzi“ mišić, nije pokazao promjene s obzirom na prehranu, ali su dodaci resveratrola djelovali „usporavajuće“. Treći proučavani mišić – extensor digitorum longus, nije pokazao nikakve promjene.

Autori su zaključili kako očuvanje, odnosno, dodavanje „sporih“ karakteristika ovim često korištenim mišićima može imati povoljan učinak jer to znači da se povećava izdržljivost mišića te da se smanjuje njihov zamor tijekom dužih aktivnosti. Tako resveratrol potencijalno doprinosi boljoj pokretljivosti i stabilnosti, što posebice može biti od značaja starijim osobama.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ostali dodaci prehrani, resveratrol,

Komentari