Datum objave: 02. 05. 2011.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Nutrition, dnevna doza od 10 mg resveratrola može se povezati sa smanjenjem inzulinske rezistencije kod dijabetesa tipa 2.

Mađarski istraživači proveli su studiju u kojoj su 19 osoba nasumično podijelili u dvije grupe, jedna grupa primala je suplemente resveratrola, a druga placebo, tijekom 4 tjedna.

U usporedbi sa placebo skupinom, kod skupine koja je 4 tjedna dobivala suplemente resveratrola uočeno je značajno smanjenje inzulinske rezistencije.

Istraživači tvrde da bi se ovakvo djelovanje resveratrola moglo objasniti njegovom snažnom antioksidativnom aktivnošću, s obzirom da je oksidativni stres opće priznat kao okidač za inzulinsku rezistenciju.

Također postoji mogućnost da resveratrol ovakvo djelovanje polučuje aktivirajući unutarstanični, o inzuulinu ovisni protein koji olakšava unos glukoze u stanice.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, dodaci prehrani,

Komentari