Vitaminoteka

Datum objave: 21. 06. 2013.

Studija objavljena u časopisu Journal of Hypertention pokazala je kako uzimanje resveratrola u obliku dodataka prehrani doprinosi zdravlju srca.

Studija je provedena na 28 pretilih osoba s prosječnim indeksom tjelesne mase 33,3 kg/m2. Istraživanje je provedeno tijekom 6 tjedana pri čemu su ispitanici bili podjeljeni u dvije grupe; jedna je uzimala dodatke prehrani resveratrola dok je druga grupa dobivala placebo.

Naime, uzimanjem resveratrola u obliku dodataka prehrani od 75 miligrama dnevno došlo je do poboljšanja protoka krvi za 23% na principu dilatacije krvnih žila. Najjači utjecaj uočen je odmah nakon uzimanja dodataka prehrani pri čemu je došlo do poboljšanog protoka krvi uzrokovanog vazodilatacijom od 35%.

Autori studije objašnjavaju da pozitivan učinak resveratrola leži u njegovim antioksidativnim i antifungalnim svojstvima pozitivno utječući na cirkulatorni sistem ispitanika te se može preporučiti kao potencijalna terapija za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u pretilih osoba.

Pošalji prijatelju na email

Komentari