Ela Lučić

Datum objave: 28. 04. 2020.

Rezultati nove studije otkrili su da redovita konzumacija ovog biljnog spoja može usporiti kognitivni pad za čak 10 godina.

Australski tim znanstvenika također je zaključio da unos resveratrola kod  žena u postmenopauzi može pridonijeti poboljšanju kognitivnih i cerebrovaskularnih funkcija. Pokazalo se da polifenol resveratrol, koji se nalazi u grožđu, bobičastom voću i orašastim plodovima, poboljšava funkciju endotel-ovisne vazodilatacije krvnih žila kod ljudi te verbalno pamćenje kod starijih osoba nakon uzimanja doze od 200 mg dnevno tijekom šest mjeseci, u usporedbi s placebom. 

Daljnja istraživanja ukazuju da doze od 250 i 500 mg resveratrola doprinose povećanju cerebralnog protoka krvi u mirovanju kod mlađih odraslih osoba, iako nije uočen utjecaj na kognitivne funkcije. Rezultati jedne druge studije otkrili suda je doza resveratrola od 75 mg najučinkovitija za akutno izazivanje globalne cerebralne vazodilatacije i poboljšanje održavanja pažnje u bolesnika s dijabetesom tipa 2

U studiju je bilo uključeno 129 volontera kojima je nasumično dodijeljeno uzimanje dvije kapsule dnevno koje sadrže 75 mg resveratrola ili odgovarajući placebo tijekom 12 mjeseci, nakon čega je uslijedio alternativni tretman sljedećih 12 mjeseci.

Rezultati kliničke studije pokazali su da je resveratrolu usporedbi s placebom poboljšao ukupnu kognitivnu izvedbu, dok je istovremeno oslabio pad cerebrovaskularnog odgovora na kognitivne podražaje.

Potonji učinak bio je povezan sa smanjenjem razine glukoze u krvi na tašte. Ono što je najvažnije, pokazalo se da navedene blagodati nisu kratkotrajne, već se mogu održati stalnim uzimanjem resveratrola kao dodatka prehrani najmanje 12 mjeseci.

Nadalje, znanstvenici su otkrili poboljšanje brzine protoka krvi u mirovanju, krutosti moždanih žila ili indeksa pulsatilnosti i slabljenje pada neurovaskularne sprege nakon uzimanja resveratrola. Kognitivni pad i demencija povezani su s ubrzanim padom cerebralnog protoka krvi i cerebrovaskularnog odgovora u mirovanju zbog smanjene isporuke kisika i nutrijenata u osjetljivim dijelovima mozga, poput hipokampusa. Krutost cerebralne arterije, obilježena povećanim indeksom pulsatilnosti, također je povezana s oštećenjem kognitivnih funkcija i može ukazivati na napredovanje kognitivnog poremećaja od blagog oštećenja do demencije.

Autori studije zaključili su da poboljšanje brzine protoka krvi u mirovanju i indeksa pulsatilnosti djelovanjem resveratrola naglašava učinkovitost njegovog redovitog uzimanja u obliku dodatka prehrani u održavanju cerebrovaskularne funkcije, što zatim može sačuvati kognitivne funkcije kod žena starije dobi. Ovo istraživanje ističe dobrobiti koje resveratrol može pružiti zdravlju mozga, čineći ga esencijalnim dodatkom prehrani za žene u postmenopauzi te kao pomoć zdravom starenju. 

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari