Datum objave: 08. 06. 2011.

Prema znanstvenicima s Johns Hopkins University School of Medicine, osobe koje žele smršavjeti, te u tu svrhu, uz umjerenu tjelovježbu, provoditi neku od redukcijskih dijeta koje karakterizira nizak unos ugljikohidrata, a visok unos masti, ne moraju se bojati za svoje arterije jer im ovakva prehrana neće naštetiti.

Znanstvenici su napravili prvu direktnu usporedbu utjecaja određene redukcijske dijete u kombinaciji sa umjerenom tjelovježbom na vaskularno zdravlje.

U prvoj studiji proučavane su 23 osobe prosječne tjelesne mase 98 kilograma koje su sudjelovale u šestomjesečnom programu mršavljenja koji se sastojao od umjerene tjelovježbe te prehrane kod koje su masti osiguravale oko 40%, a ugljikohidrati oko 30% energije. Utvrđeno je da ovakav način prehrane, koji je rezultirao gubitkom oko 4,5 kilograma, nije rezultirao značajnijim promjenama dvaju osnovnih pokazatelja vaskularnog zdravlja.

Drugom studijom, isti tim znanstvenika pokazao je da konzumacija ekstremno masnog McDonald s ovog doručka koji uključuje dva sendviča, u jednom je jaje, u drugom kobasica, uz „prateće“ hash brownse (nasjeckani ili naribani krumpiri prženi u ulju najčešće povezani u kolačić) te bezkofeinski napitak, nema trenutni niti kratkoročni utjecaj na vaskularno zdravlje. Štoviše, krvne žile sudionika studije su četiri sata nakon konzumacije opisanog doručka bile čak i manje krute, a funkcije krvnih žila ostale su nepromijenjene.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari