Maja Biličić

Datum objave: 29. 03. 2019.

Nedavnim je istraživanjem konzumacija povrća iz porodice Allium, kao što su češnjak, poriluk i luk, povezana sa smanjenjem rizika od karcinoma debelog crijeva kod muškaraca i žena.

U istraživanju su podaci 833 pacijenta oboljelih od karcinoma debelog crijeva uspoređeni s podacima jednakog broja kontrolnih ispitanika iste dobi, spola i prebivališta. Demografski podaci i podaci o prehrani prikupljeni su pomoću intervjua i upitnika o učestalosti konzumiranja hrane.

Utvrđeno je da su vjerojatnosti od pojave karcinoma debelog crijeva 79% niže u osoba koje konzumiraju veću količinu povrća iz porodice Allium u odnosu na osobe koje konzumiraju manju količinu istog povrća.

Znanstvenici zaključuju da učestala konzumacija povrća iz porodice Allium štiti tijelo od bolesti te da ovo istraživanje otvara nova vrata prevenciji karcinoma debelog crijeva putem promjena životnih navika. Međutim, potrebna su dodatna i detaljnija istraživanja koja će potvrditi i bolje objasniti mehanizme djelovanja ovog povrća na organizam.

Izvor: Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: češnjak, debelo crijevo, karcinom, luk, poriluk,

Komentari