Datum objave: 13. 05. 2015.

U novom preglednom radu objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, stručnjaci sa Sveučilišta u Missouriju u SAD-u saželi su dosadašnja saznanja o utjecaju unosa proteina na mršavljenje.

U radu su naveli kako mnoga istraživanja predlažu da veći unos proteina može doprinijeti gubitku kilograma te pomoći u održavanju poželjne tjelesne mase. Viši udio proteina u prehrani, smatra se, može „pojačati“ metabolizam, povećati osjećaj sitosti te pomoći u održavanju mišićne mase tijekom mršavljenja. Međutim, istraživanja američke populacije pokazuju da većina ljudi ne unosi dovoljno proteina.

Autori smatraju da bi pojedinci tijekom dana trebali unijeti 1,2-1,6 g proteina po kilogramu tjelesne mase, što bi, primjerice, za ženu od 65 kg značilo 80-100 g proteina dnevno. Također, zapaženo je da je za željeni učinak proteina vrlo bitno da je unos pravilno raspoređen – svaki od tri glavna obroka trebao bi sadržavati najmanje 25-30 g visokokvalitetnih proteina.

Niži sadržaj proteina najčešće se primjećuje kod doručka i večere, stoga su autori napomenuli da bi se kod ova dva obroka trebalo posebno pripaziti na unos proteina. Zamijećeno je da konzumacija 30 g proteina za doručak može povećati osjećaj sitosti i regulirati apetit tijekom ostatka dana, te tako smanjiti potrebu za „grickanjem“ između obroka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, vitkost,

Komentari