Maja Biličić

Datum objave: 08. 01. 2018.

Novo istraživanje s orašastim plodovima pokazalo je da njihova učestala konzumacija vodi do smanjenja rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Znanstvenici su svoje istraživanje proveli analizom prethodnih istraživanja koja su uključivala sveukupno preko 210 tisuća ispitanika. Zabilježili su 14136 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 8390 slučajeva koronarne bolesti srca i 5910 slučajeva moždanog udara. Podatke o konzumaciji orašastih plodova dobili su na temelju upitnika koji su ispitanici ispunjavali na početku pojedinog istraživanja te potom svake četiri godine.

Analizom podataka otkrili su da konzumiranje oraha najmanje jednom tjedno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 19% te rizik od koronarne bolesti srca za 21%.

Ispitanici koji su konzumirali kikiriki ili neke druge orašaste plodove najmanje dvaput tjedno imali su 13-15% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti te 15-23% manji rizik od koronarne bolesti srca za razliku od osoba koje uopće nisu konzumirale orašaste plodove. Nisu pronašli poveznicu između konzumiranja orašastih plodova i rizika od moždanog udara.

Daljnjim istraživanjima znanstvenici planiraju testirati utjecaj dugotrajne konzumacije orašastih plodova na kardiovaskularni sustav.

Izvor: Journal of the American College of Cardiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari