Maja Biličić

Datum objave: 21. 03. 2019.

Uvriježeno je mišljenje da ćete se osjećati dobro ako pivo popijete prije vina, no da ćete osjećati mučninu ako ga popijete nakon vina. Međutim, znanstvenici su utvrdili da redoslijed konzumacije alkoholnih pića ne igra veliku ulogu – od čaše previše uvijek ćete osjećati mučno.

U istraživanju je sudjelovalo 90 ispitanika dobi 19 do 40 godina, podijeljenih u 3 skupine. Prva je skupina konzumirala otprilike 1,5 L svijetlog piva pa zatim i 4 velike čaše bijelog vina. Druga je skupina konzumirala jednaku količinu alkoholnog pića, no obrnutim redoslijedom. Treća, kontrolna skupila konzumirala je ili vino ili pivo.

Nakon tjedan dana ispitanici prve i druge skupine promijenili su redoslijed konzumacije alkoholnih pića. Ispitanici treće skupine koji su tijekom prvog ispitivanja pili pivo, u drugom su ispitivanju morali piti vino, i obrnuto. Na taj su način skupine uspoređene jedna s drugom te su također bile i svaka svoja kontrolna skupina.

Znanstvenici su ispitanike na kraju svakog istraživanja tražili da ocijene svoju razinu omamljenosti alkoholnim pićem na ljestvici od 0 do 10. Prije odlaska u krevet nakon konzumacije alkoholnih pića ispitanici su dobili individualiziranu količinu hladne vode te su bili pod nadzorom tijekom noći.

Sljedeći su dan ispitanici morali ocijeniti svoj mamurluk na ljestvici od 0 do 56, temeljen na čimbenicima poput žeđi, iscrpljenosti, glavobolje, vrtoglavice, mučnine, boli u želucu, povećane brzine otkucaja srca i gubitka apetita.

Rezultati su pokazali da ispitanici nijedne od skupina nisu imali značajno povećane vrijednosti na ljestvici za ocjenjivanje mamurluka s obzirom na redoslijed konzumacije alkoholnih pića.

Utvrđeno je da su žene imale nešto snažniji mamurluk od muškaraca, no intenzitet mamurluka nije se mogao predvidjeti rezultatima testiranja krvi i urina te čimbenicima poput dobi, spola, tjelesne mase, učestalosti konzumacije alkoholnih pića i učestalosti mamurluka. Međutim, povraćanje i vidljiva omamljenost alkoholnim pićem uglavnom su bili povezani sa snažnijim mamurlukom.

Znanstvenici zaključuju da konzumiranje bilo koje vrste alkoholnog pića u prevelikim količinama može dovesti do mamurluka, a jedini indikatori snažnog mamurluka koji će nastupiti sljedeći dan jesu mučnina i jaka omamljenost.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, mamurluk,

Komentari