Ela Lučić

Datum objave: 11. 06. 2020.

Uspostavljanje pouzdanih smjernica predstavlja značajan izazov prehrambenim epidemiolozima jer se moraju oslanjati na to da sudionici studije vjerno bilježe vlastitu konzumaciju hrane, što dovodi do pogrešaka i selektivnog izvještavanja, posebno u slučaju prehrane s visokim udjelom masti.

Kemičari sa sveučilišta McMaster razvili su krvni test kojim se detektiraju specifične neesterificirane masne kiseline (NEFA, engl. Non-Esterified Fatty Acids) koristeći mali volumen uzorka krvi. Istraživači su najprije procijenili uobičajenu prehranu trudnica u drugom tromjesečju, važnoj razvojnoj fazi ploda. Ispitanice su izvijestile o prosječnoj konzumaciji masne ribe i punomasnih mliječnih proizvoda, od kojih su neke uzimale omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani, a potom su testirane novom tehnologijom. U studiji su također praćene promjene vrijednosti omega-3 neesterificiranih masnih kiselina u žena nakon uzimanja visokih doza omega-3 masnih kiselina u usporedbi s placebom.

Istraživači su dokazali kako su određene neesterificirane masne kiseline u krvi bile usko povezane s prehranom i dodacima prehrani koje su ispitanice prijavile, ukazujući kako prehrambeni biomarkeri mogu poslužiti kao objektivan alat za procjenu unosa masti. 

Unos masti jedan je od najkontroverznijih aspekata javnozdravstvenih prehrambenih smjernica s obzirom na prethodno manjkave preporuke vezane uz prehranu s niskim udjelom masti i rastućom popularnošću ketogenih dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti. 

Ako znanstvenici uspiju pouzdano izmjeriti unos masti, mogu proučavati pitanja kao što su potrebe trudnica za uzimanjem ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani, nedostatak prehrambenih masti u žena te utjecaj načina majčine prehrane na bolje zdravstvene ishode za njihovu djecu. 

Izvor: Journal of Lipid Research 

Pošalji prijatelju na email

Komentari