Datum objave: 28. 10. 2016.

Časopis ACS Infectious Diseases objavio je rezultate istraživanja o novom nanosenzoru za brzo otkrivanje prisutnosti E. coli u hrani ili vodi.

Patogena bakterija E. coli jedan je od najčešćih uzročnika kontaminacije hrane. Konvencionalne metode za provjeru prisutnosti patogenih mikroorganizama u hrani mogu trajati i do 24 sata, što je često presporo za učinkovito povlačenje kontaminiranih proizvoda prije nego što dospiju na police trgovina. Međutim, iako postoje brže metode, one često imaju i svoja ograničenja. Primjerice, magnetna rezonancija je osjetljiva na vrlo niske koncentracije bakterija, ali nije jednako učinkovita i pri višim koncentracijama. Nadalje, fluorescencija se ponaša suprotno – vrlo je prilagodljiva i osjetljiva te pruža prikaz vrlo visokog kontrasta i vidljivosti. Stoga je istraživački tim odlučio napraviti kombinaciju spomenutih dviju metoda kako bi proizveli bolji detektor.

Razvijen je hibridni nanosenzor koji koristi tehnologiju magnetne rezonancije i fluorescencije, a njegova učinkovitost ispitana je na uzorku mlijeka. Laboratorijska provjera mlijeka pokazala je osjetljivost detektora na različite koncentracije E. coli, pri čemu je za njezino utvrđivanje u uzorku bilo potrebno manje od sat vremena. Također, senzor je upotrijebljen za analizu razina E. coli u netretiranoj jezerskoj vodi koja se koristi u domaćinstvima u nerazvijenim područjima. Autori ističu kako je uređaj, pored E. coli, osjetljiv i na mnoge druge patogene.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Hrana, trovanje,

Komentari