Datum objave: 10. 08. 2015.

Za crijevnu mikrofloru smatra se da je „najzdravija“ ukoliko pokazuje raznovrsnost, a upravo je nedostatak raznovrsnosti primijećen u mnogim istraživanjima različitih bolesti i poremećaja. Ovo je zapaženo, primjerice, kod osoba s predijabetesom i dijabetesom – u istraživanjima, njihova crijevna mikroflora pokazala se znatno drugačijom od one primijećene kod osoba bez navedenih poremećaja.

Stoga je u novoj američkoj studiji na osobama s predijabetesom i dijabetesom tipa 2 ispitan posebno formulirani prebiotički dodatak prehrani koji se sastojao od inulina, β-glukana i antioksidanasa. 15 ispitanika studije dva puta dnevno je uzimalo navedeni dodatak prehrani, a još dodatnih 15 je poslužilo kao kontrolna skupina koja je uzimala placebo.

Rezultati su pokazali da je prebiotički dodatak utjecao na promjene u sastavu crijevne mikroflore, a zamijećeno je i poboljšanje razina glukoze u krvi, povećanje osjećaja sitosti i manje problema s konstipacijom.

Budući da se smatra da je za smanjenje raznolikosti mikroflore zaslužno i smanjenje raznolikosti hrane koju konzumiramo, isti tim istraživača odlučio je i na miševima istražiti utjecaj hrane koja je nekada bila vrlo popularna, a danas se vrlo rijetko jede. Tako je istražen dodatak prehrani proizveden od cjelovitih mahuna soje. Ovo istraživanje bilo je provedeno na pretilim miševima, a također je primijećen pozitivan učinak na sastav crijevne mikroflore, kao i utjecaj na smanjenje upale u debelom crijevu te na sporije povećanje tjelesne mase.

Iako su istraživanja zapravo pokazala pozitivan utjecaj dodataka prehrani, autori su zaključili kako rezultati ukazuju na moguće zdravstvene koristi povećanja raznolikosti hrane koju jedemo.

Izvor: IFT Annual Meeting & Food Expo 2015

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari