Vitaminoteka

Datum objave: 15. 07. 2014.

Skupina znanstvenika iz pet europskih zemalja surađivala je u opsežnom istraživanju kako bi ispitala utječe li raznolikost djetetove prehrane na kasniji razvoj astme, alergijskog rinitisa i alergija na hranu.

Isti tim već je prije potvrdio da raznolikost prehrane može utjecati na smanjenje rizika od atopijskog dermatitisa, a zanimljiv rezultat nije izostao ni ovoga puta. Zaključili su da uvođenje raznovrsne hrane u prehranu djeteta tijekom njegove prve godine života može pomoći spriječiti razvoj navedenih alergijskih bolesti.

U istraživanju je bilo uključeno 856 djece koje su pratili od rođenja do šeste godine života. Za potrebe studije bile su regrutirane još trudne žene koje su, nakon rođenja djeteta, od navršenog trećeg do dvanaestog mjeseca života za svoje dijete vodile dnevnik prehrane. Tako se utvrdilo koliko je različitih vrsta hrane u tom periodu bilo zastupljeno u prehrani djece. Sve do šeste godine života djeca su bila praćena i redovitim krvnim pretragama te nizom upitnika kako bi se utvrdilo jesu li razvila neke alergijske bolesti.

Rezultati su pokazali da su djeca s raznovrsnijom prehranom imala manji rizik razvoja alergija. Što se konkretne hrane tiče, pokazalo se da mliječni proizvodi i riba uvedeni u prehranu tijekom prve godine života imaju dobar zaštitni učinak protiv astme i alergija na hranu. S druge strane, djeca s manje raznolikom prehranom imala su veću vjerojatnost povišenih vrijednosti imunoglobulina E, antitijela posrednika u alergijskom odgovoru. Također, manja raznolikost prehrane utjecala je i na manje razine proteina bitnih za razvoj stanica imunosnog sustava uključenih u suzbijanju autoimunih odgovora.

Rezultati još upućuju i na važnost dobi tijekom koje se raznolika hrana uvodi u prehranu. Izgleda da je razdoblje od šestog do dvanaestog mjeseca starosti najbitnije, odnosno, da je uvođenje raznih vrsta hrane u tom periodu najznačajnije kod prevencije alergijskih bolesti.

Izvor: Journal of Allergy and Clinical Immunology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari