Maja Biličić

Datum objave: 11. 06. 2018.

Ketogena dijeta može umanjiti rezultate anaerobnih, intenzivnih tjelovježbi sportaša, pokazala su nova istraživanja.

Znanstvenici su četiri dana proučavali sportske rezultate anaerobnih tjelovježbi 16 muškaraca i žena na prehrani bogatoj ugljikohidratima ili prehrani siromašnoj ugljikohidratima.

Utvrdili su da ispitanici na ketogenoj dijeti nisu imali jednako dobre rezultate kao i ispitanici koji su bili na prehrani bogatoj ugljikohidratima.

Točnije, kratkotrajna ketogena dijeta smanjila je učinak tjelovježbi koje ovise o energiji iz anaerobnih izvora. To posebice šteti sportašima koji se bave sportovima i aktivnostima kratkog trajanja, ali visokog intenziteta.

No jednako je toliko učinkovitost anaerobnog energetskog sustava bila umanjena i kod osoba niže kondicijske spreme koje anaerobne izvore energije koriste u svakodnevnom načinu rada, poput penjanja po stepenicama.

Ketogena dijeta vrlo je popularan oblik dijete za gubitak tjelesne mase i optimiziranje zdravlja, no znanstvenici preporučuju njeno izbjegavanje ukoliko je riječ o sportašima ili osoba niže kondicijske spreme koje su često izložene intenzivnom načinu rada.

Izvor: The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ketogena dijeta, sport, tjelovježba,

Komentari