Datum objave: 17. 09. 2015.

Koristeći životinjski model znanstvenici su utvrdili kako visok prehrambeni unos željeza može suprimirati aktivnost leptina, hormona koji regulira apetit.

U studiji, muški miševi su 2 mjeseca hranjeni ishranom s visokim razinom željeza (2000 mg/kg) ili normalnom razinom željeza (35 mg/kg) nakon čega im je mjerena razina željeza u masnom tkivu. U miševa s visokim unosom željeza, inače ekvivalentno visokom unosu crvenog mesa u ljudi, utvrđeno je povećanje razine željeza za 215 %. Dodatno, razina leptina je bila 42 % niža kod visokog unosa željeza u usporedbi s niskim unosom željeza.

Rezultate ispitivanja na životinjama znanstvenicu su provjerili i na ljudima mjereći razinu feritina iz krvi ispitanika koji su sudjelovali u jednom drugom kliničkom ispitivanju. Analiza rezultata pokazala je da masno tkivo reagira na dostupnost željeza na način da prilagođava ekspresiju leptina što može za posljedicu imati povećani apetit.

Kako bi bolje razumjeli ulogu željeza u ljudskom organizmu i otkrili njegovu optimalnu razinu u tkivima, autori studije pozivaju na daljnja istraživanja.

Izvor: Journal of Clinical Investigation

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: meso,

Komentari