Ružica Vukadin

Datum objave: 04. 04. 2022.

Prema novom istraživanju, uravnotežena prehrana koja uključuje unos proteina iz različitih izvora namirnica može smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija jedan je od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Ako se ne liječi, može oštetiti krvožilni sustav i uzrokovati srčani, moždani udar te druge zdravstvene poteškoće. Jedna od lako dostupnih i učinkovitih metoda za liječenje visokog krvnog tlaka je prehrana. Iako je poznato kako ugljikohidrati i masti imaju važnu ulogu u liječenju visokog krvnog tlaka, poveznica između raznolikosti i količine različitih izvora prehrambenih proteina s visokim krvnim tlakom ostaje nepoznata. Prema smjernicama Američke udruge za srce, izvori proteina trebali bi biti većinom biljnog podrijetla, a mogu biti i iz ribe i morskih plodova, mliječnih proizvoda s niskim udjelom mliječne masti te po želji iz nemasnih izvora mesa i proizvoda od mesa.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati povezanost između raznolikosti i količine proteina te razvoja visokog krvnog tlaka. U istraživanju je sudjelovalo 12 200 ispitanika, koji su ispunjavali upitnik o unosu proteina s 8 ponuđenih vrsta različitih izvora proteina: cjelovite žitarice, rafinirane žitarice, prerađeno crveno meso, neprerađeno crveno meso, perad, riba, jaja i mahunarke. Također, ispitanicima je mjeren i krvni tlak kako bi se procijenio mogući razvoj visokog krvnog tlaka. Novonastali visoki krvni tlak definiran je kao sistolički (gornji) krvni tlak veći ili jednak od 140 mmHg i dijastolički (donji) krvni tlak veći ili jednak od 90 mmHg. Proces praćenja trajao je oko 6 godina.

Rezultati istraživanja pokazali su kako se kod 35% ispitanika razvio visoki krvni tlak te kako su oni koji su imali najvišu ocjenu unosa proteina imali smanjen rizik od razvoja visokog krvnog tlaka za 66%.

Štoviše, značajno niži rizik od visokog krvnog tlaka uočen je kod onih ispitanika s najvišom ocjenom za raznolikost izvora proteina.

S obzirom na rezultate istraživanja, autori zaključuju kako je potrebno usredotočiti se na uravnoteženu prehranu s različitim prehrambenim izvorima proteina, koja može pomoći u sprječavanju razvoja visokog krvnog tlaka, umjesto na jedan izvor proteina.

Na kraju, treba naglasiti i ograničenja ove studije, kao što je njezin promatrački dizajn. Naime, istraživači su se koristili prethodnim zdravstvenim informacijama, stoga nisu mogli u potpunosti dokazati da je unos proteina bilo koje vrste ili količine uzrokovao ili spriječio novonastali visoki krvni tlak.

Izvor: Hypertension

Pošalji prijatelju na email

Komentari