Datum objave: 19. 08. 2016.

Poznato je da visoki unos povrća i voća može sniziti rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta karcinoma. No, mnogi pojedinci nisu dovoljno motivirani za povećanje unosa ove hrane s obzirom na to da se očekivani povoljni učinci ne mogu odmah primijetiti.

Pozitivno otkriće stoga predstavljaju rezultati novog istraživanja britanskih i australskih stručnjaka koji su pokazali da povećanje unosa povrća i voća od skoro nijedne do osam porcija dnevno tijekom dvije godine može povećati osjećaj sreće ekvivalentan onome koji ljudi osjećaju kada se zaposle nakon dugog vremena traženja posla.

Istraživanje je bilo provedeno na uzorku od 12 385 Australaca kojima je od 2007. do 2013. godine bila praćena prehrana i osjećaj sreće i zadovoljstva te ispitane osobne okolnosti povezane s ovim osjećajima.

Nakon što su u obzir uzeti mnogi drugi čimbenici koji mogu utjecati na osjećaj sreće i zadovoljstva, primijećeno je da je svako dodatno povećanje unosa povrća i voća do najviše osam porcija dnevno, bilo povezano s dodatnim povećanjem ovih pozitivnih osjećaja.

Autori su tako zaključili da bi zapaženi rezultati mogli poslužiti kao izvrsna motivacija za povećanje unosa povrća i voća jer se povoljan učinak može brže zapaziti od, primjerice, učinka na smanjenje rizika od karcinoma, koji se primjećuje tek nakon nekoliko desetljeća redovitog unosa ove hrane.

Izvor: American Journal of Public Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari