U novom američkom istraživanju prezentiranom na skupu udruženja American College of Cardiology, istražena je povezanost različitih komponenti, odnosno metabolita vitamina D u krvi i kardiovaskularnih događaja.
Istraživanje je bilo provedeno na skupini od 4 200 osoba dobi 52 do 76 godina među kojima je oko 25 % imalo dijabetes, a oko 70 % bolest koronarnih arterija. Ispitanicima su određene razine različitih komponenti vitamina D te im je praćeno kardiovaskularno zdravlje.
Inače, samo 10-15 % ukupnog vitamina D u krvi može djelovati na ciljne stanice, dok je većina ostalih metabolita vezana za tzv. vitamin D - vezujuće proteine. Stoga se pretpostavlja da su za metabolizam vrlo važne razine slobodnih metabolita ovog vitamina – poput biodostupnog vitamina D.
Rezultati istraživanja pokazali su da su razine ukupnog i biodostupnog vitamina D najviše ukazivale na rizik od budućih kardiovaskularnih događaja, kao što su srčani i moždani udar te zatajenje srca. Naime, ispitanici s niskim razinama i ukupnog i biodostupnog vitamina D imali su najveći rizik, u usporedbi s onima čije su razine ovih dviju komponenti bile visoke.
Ovo istraživanje jedno je od rijetkih koje je pri procjeni kardiovaskularnog rizika u obzir uzelo različite metabolite vitamina D, a pokazalo je važnost određivanja iskoristivog vitamina D, čije bi razine u budućnosti možda mogle pomoći kod određivanja optimalnih doza ovog vitamina kod uzimanja dodataka prehrani.
Izvor: ACC 65th Annual Scientific Session & Expo