Vitaminoteka

Datum objave: 03. 11. 2016.

Poznato je da u Velikoj Britaniji od mjeseca siječnja do ožujka nema dovoljno sunčevog svjetla koje je potrebno za proizvodnju vitamina D.

Rezultati ranijih istraživanja pokazali su da nedostatak tog vitamina može narušiti razvoj mozga, za koji su najvažnija prva tri mjeseca trudnoće. Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Glasgowu otkrilo je da su poteškoće s učenjem češće upravo u djece koja su začeta između siječnja i ožujka.

Sva djeca koja su sudjelovala u ovom istraživanju rođena su prije 2012. godine, kada su izdane preporuke prema kojima sve trudnice trebaju uzimati vitamin D u obliku dodatka prehrani s ciljem sprječavanja bolesti poput rahitisa. Istraživanje povezuje podatke o zdravlju i edukaciji koji su rutinski prikupljeni diljem Škotske kako bi se proučilo 800 000 djece koja su pohađala škotske škole od 2006. do 2011. godine.

Rezultati su pokazali kako je 8,9% djece začete između siječnja i ožujka imalo poteškoće s učenjem, dok je samo 7,6% djece začete između srpnja i rujna imalo taj problem. Ukupna razlika je bila posljedica autizma, intelektualnih poteškoća te poteškoća u učenju, kao što je disleksija. Nisu zabilježeni drugi uzroci sezonske prirode koji bi doveli do poteškoća u učenju.

Autori ukazuju kako je to najvjerojatnije objašnjenje za postojeći trend poteškoća s učenjem u djece, iako istraživanje nije uključivalo i mjerenje razine vitamina D. Također, ističu kako se gripa najčešće javlja u razdoblju od siječnja do ožujka te kako bi povećani rizik od gripe u ranom stadiju trudnoće također mogao biti uzrokom statističke varijacije.

Izvor: American Journal of Epidemiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari