Ela Lučić

Datum objave: 29. 07. 2021.

Rezultati nedavno provedenog istraživanja pokazuju kako su razine vitamina D povezane s depresijom zbog utjecaja ovog vitamina na tri specifična markera upale.

U prethodno provedenim studijama također je uočena povezanost između simptoma depresije i upalnog odgovora niskog stupnja. Također, zabilježeno je smanjenje proupalnih markera nakon liječenja antidepresivima. Ipak, složeni odnos vitamina D, depresije i upalnih procesa istraživao se u malom broju studija. Stoga je svrha ovog istraživanja bila ispitati ima li upalno stanje ulogu moderatora ili posrednika u povezanosti razine vitamina D sa simptomima depresije.

Istraživači sa Sveučilišta u Leipzigu analizirali su podatke 10 000 ispitanika, u dobi od 18 do 80 godina, koji su prikupljeni u razdoblju od kolovoza 2011. do studenoga 2014. godine. Prikupili su podatke kao što su povijest bolesti ispitanika i sociodemografske karakteristike. Također, ispitanici su bili podvrgnuti medicinskom pregledu te su im analizirani uzorci krvi. Nadalje, izmjereni su tjelesna masa i tjelesna visina, a razina simptoma depresije tijekom posljednjeg tjedna studije procijenjena je pomoću upitnika.

Istraživači su ustanovili negativnu povezanost između razine vitamina D u krvi i simptoma depresije te tri markera upale, koji su pak pozitivno povezani sa simptomima depresije.

Međutim, zbog presječnog dizajna studije ne mogu se izvesti zaključci o uzročno-posljedičnoj povezanosti. Neki od predloženih mehanizama koji objašnjavaju ulogu vitamina D u patofiziologiji depresije uključuju neuroprotektivni učinak vitamina D na rad mozga, kao i povećanje sinteze serotonina koje je posredovano aktivnim oblikom vitamina D. U budućnosti bi se u longitudinalnim i prospektivnim studijama trebale ispitati promjene u stupnju upale i simptoma depresije, kao i učinak uzimanja vitamina D u obliku dodatka prehrani na upalno stanje i simptome depresije. To bi moglo pomoći rasvijetliti potencijalne uloge vitamina D u obliku dodatka prehrani kao protuupalne terapije kod pojedinaca s niskom razinom vitamina D koji pate od depresije.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: depresija, vitamin D,

Komentari