Datum objave: 15. 12. 2014.

Neka prijašnja istraživanja već su pokazala povezanost nedostatka vitamina D i povećanog rizika od smrti. Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu BMJ, otišlo je korak dalje i pokušalo odgovoriti na pitanje – je li niska razina vitamina D uzrok lošeg zdravlja ili je njegova posljedica?

U istraživanju je kod skupine od 95 766 osoba ispitana prisutnost određenih varijanti gena za koje je poznato da utječu na smanjenje razine vitamina D u organizmu, te su stope smrtnosti pojedinaca koji nose specifične varijante gena, uspoređene sa smrtnosti ostalih ispitanika. Prilikom obrade podataka u obzir su uzeti dodatni čimbenici koji mogu utjecati na smrtnost i onemogućiti dobivanje kvalitetnih rezultata, poput pušenja, neumjerenog unosa alkohola, visokog krvnog tlaka i dr.

Rezultati su pokazali da ispitanici s genetski uzrokovanim niskim razinama vitamina D imaju veći rizik od opće smrtnosti, kao i smrtnosti zbog karcinoma. Povećani rizik od smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti nije zapažen.

Autori su naveli kako je ovo istraživanje jedno od prvih koje pokazuje da bi niske razine vitamina D mogle uzrokovati preranu smrt zbog karcinoma i drugih bolesti. Napomenuli su i kako je u drugim istraživanjima primijećena povezanost nedostatka vitamina D i kardiovaskularnih bolesti, vjerojatno posljedica uplitanja ometajućih čimbenika u rezultate, a ne uzročno-posljedične povezanosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari