Josip Rešetar

Datum objave: 15. 09. 2017.

Prema nedavnom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports, razina staničnog kalcija može imati važnu ulogu u regulacijskim mehanizmima proizvodnje kolesterola.

U prethodnim istraživanjima na miševima već je pokazano da niska razina kalcij-vezujućeg proteina kalretikulina uzrokuje visoki porast koncentracije kolesterola. U aktualnom istraživanju umjesto miševa korišteni su oblići taksonomskog naziva Caenorhabditis elegans.

Rezultati su pokazali da su oblići s izrazito niskim statusom kalcija, odnosno kalretikulina, izgubili sposobnost prepoznavanja trenutno prisutne koncentracije kolesterola. Posljedično je došlo do veće sinteze lipida, pa tako i kolesterola koji u većim koncentracijama povećava rizik od srčanih bolesti.

Znanstvenici vjeruju da aktualno istraživanje nudi obećavajući pristup u kontroli razine krvnih lipida i regulaciji metabolizma kolesterola. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima kako bi se uočeni učinci mogli primjeniti u kliničkom smislu te kako bi se razjasnila unutarstanična komunikacija kalcija s kolesterolom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari