Vitaminoteka

Datum objave: 06. 10. 2016.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition rizik od karcinoma jetre značajno je veći ako imate i nisku razinu selena u krvi.

Selen je mineral u tragovima prisutan u tlu, namirnicama životinjskog podrijetla, biljnim namirnicama, plodovima mora, brazilskim orasima i drugim namirnicama. Esencijalan je za ljudsko zdravlje - za reprodukciju, imunosni sustav i sintezu DNA.

Studije su pokazale kako selen posjeduje i antioksidativna svojstva, odnosno štiti od negativnog djelovanja slobodnih radikala. Budući da se oksidativni stres povezuje s razvojem karcinoma, neke studije ukazuju kako bi manjak selena mogao biti rizičan čimbenik za tu bolest. U ovoj studiji je tako istražena povezanost niske razine selena i rizika od karcinoma jetre.

Istraživački je tim analizirao podatke oko 477 000 odraslih osoba koje su bile uključene u Europsko prospektivno istraživanje o karcinomu i prehrani (engl. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition - EPIC). Identificirana je 121 osoba s karcinomom jetre, 100 osoba s karcinomima žučnog mjehura i bilijarnog trakta te 40 osoba s karcinomom žučnog voda. U uzorcima krvi svih ispitanika određena je razina selena, a rezultati su uspoređeni s razinom selena kod zdrave, kontrolne skupine.

Otkriveno je da su osobe s karcinomom jetre i karcinomom žučnog mjehura ili bilijarnog trakta imali značajno niže razine selena u krvi u usporedbi s kontrolnom skupinom. Također, primijećeno je da su ispitanici s najnižim razinama selena imali pet do deset puta veći rizik od karcinoma jetre, u odnosu na pojedince s najvišim razinama selena u krvi.

Ipak, nije dokazana povezanost niske razina selena i povećanog rizika od karcinoma žučnog mjehura, karcinoma bilijarnog trakta, odnosno karcinoma žučnog voda. Ova studija također ne pokazuje niti da uzimanje selena u obliku dodatka prehrani izravno smanjuje rizik od karcinoma jetre, no, zaključeno je kako potvrđuje važnost uravnotežene prehrane, čiji su važan sastavni dio i namirnice bogate selenom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari